Contact   |   Volg ons TwitterFacebookInstagram
Volg ons TwitterFacebookInstagram

Opvoeden: hoe overleef je als ouder de zwemles?

Anna van den Breemer schrijft elke week over een alledaags opvoedkundig probleem waarvoor ze een oplossing zoekt. Deze week: Is zwemles ingewikkelder geworden dan vroeger? En hoe houd je die bezoekjes een beetje leuk?

‘Kennelijk moeten kinderen tegenwoordig flipperend als een dolfijn door een hoepel heen leren springen voor je ze te water mag laten’, schreef Ibtihal Jadib in haar column in Volkskrant Magazine over de zwemles waarvoor ze haar kind had opgegeven. Een collega verzuchtte onlangs dat de martelgang van zo’n zweterig, naar chloor riekend bad vol schreeuwende kinderen de reden was waarom ze nooit aan een tweede was begonnen. Is zwemles inderdaad ingewikkelder geworden? En hoe houd je die bezoekjes een beetje leuk?

Wat zeggen de deskundigen?

‘Ouders die nu in de zwembaden zitten, hebben vaak het idee: je zwemt wat baantjes schoolslag en dan ben je er’, zegt zwemonderwijzer Britt Klaassen, auteur van het boek Met succes op zwemles. ‘Maar de eisen van het A-diploma zijn pittiger geworden, zoals de crawlslagen en onderwater zwemmen door een gat in het zeil, en dat heeft tijd nodig.’

Gemiddeld hebben kinderen 48 zwemuren nodig om hun A-diploma te halen. Voor diploma B en C staan elk 12 lesuren. Volgens de Nationale Norm Zwemveiligheid ben je volledig zwemvaardig als je drie diploma’s hebt, toch had in 2018 maar 37 procent van de 11-16 jarigen zowel een A-, B- als C-diploma. Kinderen uit een gezin met een laag inkomen halen minder vaak de vervolgdiploma’s dan kinderen uit gezinnen met een hoger inkomen, zo laat onderzoek van Mulier Instituut voor sociaalwetenschappelijk sportonderzoek zien.

De beste leeftijd om te beginnen met zwemles is tussen de 5 en 7 jaar oud, zo bleek uit een Amerikaanse studie uit 2014 (gepubliceerd in het Journal of Motor Learning and Development) waarin onderzoekers bestudeerden hoe snel 272 kinderen, in de leeftijd van 3 tot en met 8 jaar, hun diploma’s haalden. Over het algemeen geldt namelijk: hoe ouder het kind, hoe sneller de vorderingen in het bad.

Wil je als ouder zo min mogelijk uren rond het bad doorbrengen, dan kun je dus beter niet je 4-jarige zoon of dochter al naar zwemles brengen. Kinderen die een jaar op de basisschool zitten, zijn gewend instructies van een leerkracht op te volgen en hun motoriek is beter ontwikkeld. Klaassen: ‘Ik zie veel ouders die met hun eerste kind twee jaar bezig zijn geweest met diploma A en bij de tweede pas met 5 jaar beginnen.’

Hoe pak je het wél aan?

We zijn misschien geneigd te denken: er is maar één manier om te leren zwemmen. Maar de methoden verschillen. Zo hanteren sommige scholen de ‘diepwatermethode’, waarbij het kind direct in het diepe bad begint met behulp van een drijfmiddel. ‘Een basisschool kies je toch ook met zorg uit?’, zegt Klaassen. ‘Verdiep je erin. Ga langs om te kijken of de methode aansluit bij jouw kind. Win tips in bij andere ouders op het schoolplein.’

De ‘even-doorzetten-dan-zijn-we-ervanaf’-mentaliteit van veel ouders is begrijpelijk, maar echt gezelliger wordt het er niet op. ‘Het zou mooi zijn als ouders zwemles net zo gaan zien hockey en voetbal: iets waar kinderen hun hele leven iets aan hebben en waarvoor je tijd moet uittrekken’, zegt Corry Floor van het Mulier Instituut.

Trek die tijd ook uit ná het behalen van dat gewilde diploma. Onderzoekers van de Zwolse Hogeschool Windesheim lieten ruim honderd kinderen die vlak daarvoor hun B-diploma hadden gehaald opnieuw afzwemmen. Veel dingen waren ze in die korte tijd verleerd: 5 tot 10 procent zakte.

Ouders kunnen veel doen ter voorbereiding op die eerste zwemles. Dat begint al onder de douche, meent zwemdocent Britt Klaassen. ‘Het scheelt een hoop als kinderen met hun hoofd onder de douchestraal durven, zonder bijvoorbeeld een washandje voor hun ogen. Maak er een spel van: neem water in je mond en kijk hoe ver je kunt spugen tegen het douchegordijn.’

Datum: 24 februari 2020
Bron: De Volkskrant

Deel dit artikel:  
< terug naar het overzicht

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven