Contact   |   Volg ons TwitterFacebookInstagram
Volg ons TwitterFacebookInstagram

csg Jan Arentsz Sterrenproject

Het Sterrenproject is een initiatief van csg Jan Arentz, die jaarlijks het onderwerp ruimtevaart behandelt. Nadat de leerlingen gedurende een aantal weken theorielessen over ruimtevaart gehad hebben komen ze deze kennis in zwembad Hoornse Vaart in de praktijk brengen.

Zo’n 120 leerlingen starten in vier groepen van 25 tot 30 leerlingen aan verschillende onderdelen. Zo moeten ze ervaren hoe het is om te werken met gewichtloosheid. Dit doen ze door onder water spijkers in planken te slaan of pvc-buizen in elkaar te zetten. Door deze taken onder water uit te voeren kunnen de leerlingen gewichtloosheid en de beperkingen die dit met zich meebrengt zelf ervaren. Zo mogen ze de spijkers en buizen bijvoorbeeld niet laten vallen, want als dat in de ruimte zou gebeuren zou je de materialen voorgoed kwijt zijn of kunnen ze een gevaar voor het ISS zelf vormen.

Bij een andere taak liggen op de bodem plastic slangen en zes jerrycans die met water zijn gevuld. De jerrycans zijn verzwaard met een zinkstuk. De leerlingen halen bij deze taak de slang onder water op, komen boven water, blazen de slang leeg en halen adem. Daarna zwemmen ze naar de jerrycans en blazen ze snel de lucht uit hun longen in de jerrycans zodat die gaan drijven.

Ook snorkelen komt aan bod om gewichtsloosheid na te bootsen. Er worden diverse oefeningen gedaan die je in de ruimte ook kunt doen, zoals een koprol maken of om de lengteas draaien. Het werken in de ruimte word ook nagebootst door op de rug onder water te zwemmen en daarbij om te lichaamsas te draaien en maken van draaiingen om de lichaamsassen en in verschillende richtingen.

Wilt u meer informatie of zelf ook eens een Sterrenproject voor uw school organiseren? Neem dan contact met ons op via zweminfo@alkmaarsport.nl.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven