Contact   |   Volg ons TwitterFacebookInstagram
Volg ons TwitterFacebookInstagram

Girlsday in zwembad Hoornse Vaart

Op Girlsday openen vele (technische) bedrijven, hoger onderwijsinstellingen en science centers hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes maken op deze dag kennis met de bèta/technische werkzaamheden in de dagelijkse beroepspraktijk. Ook zwembad Hoornse Vaart organiseert activiteiten op Girlsday.

Girlsday vindt behalve in Nederland plaats in onder meer Duitsland, Spanje, Polen en komend jaar ook in Zambia. Het doel is meer meisjes enthousiast te krijgen voor techniek. Alkmaar Sport wil graag een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij en werkt hiervoor nauw samenwerken met het onderwijs.

Girlsday

Zo kwamen bijvoorbeeld zestien meisjes uit groep 8 van een basisschool in het zwembad voor een les 'techniek bij het zwembad'. Achter de schermen zit namelijk veel techniek verborgen: een grote machinekamer met grote zandfilters, een chloorinstallatie en een warmte-krachtkoppeling die zelf elektriciteit en warmte opwekt. De leerlingen kregen een rondleiding langs deze techniek en vonden onder andere het haarfilter erg interessant. Ze hebben zelf een zandfilter gemaakt en de chloorwaarden van de verschillende baden gemeten. Ze mochten kijken bij de plek van de toezichthouder en kijken hoe de golven daar worden aangezet. Hier stelden de leerlingen veel vragen terwijl ze naar de golven keken. Er was ook een grappige quiz waarbij ze prijzen konden winnen. De winnaars vonden de vragen ''super makkelijk maar super leuk''.

De leerlingen hielden via social media de buitenwereld goed op de hoogte wat er allemaal gebeurde want ''ze vonden het zo ontzettend gaaf dat ze het meteen wilden opschrijven'', en de zweminstructrice was ''echt supertof''. De Hoornse Vaart heeft dan ook gemiddeld een 8.5 als cijfer gekregen van de leerlingen en van de begeleiders van school zelfs een 9.2! Eén meisje heeft besloten de techniek in te gaan.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle activiteiten. Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Inschrijven