Contact   |   Volg ons TwitterFacebookInstagram
Volg ons TwitterFacebookInstagram

Zwem- en beweegprogramma Big Aqua: meer resultaat dan alleen gewichtsverlies

Zwem- en beweegprogramma ‘Big Aqua’ boekt meer resultaat dan alleen gewichtsverlies. Begin dit jaar startte het beweeg- en afslankprogramma Big Aqua in zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. Inmiddels hebben de deelnemers het programma met veel succes afgesloten. Gemiddeld verloren zij zo’n 10-20 kg lichaamsgewicht in 3 maanden. En daar blijft het niet bij. Deelnemers rapporteren dat zij beter scoren op andere gezondheidsindicatoren zoals bloeddruk en cholesterol, én hebben geleerd hun leefstijl structureel aan te pakken.

Het programma met als ondertitel Een betere versie van jezelf heeft inmiddels al enkele keren gedraaid in de Hoornse Vaart. Met groot succes. Een van de deelnemers: “Het is voor mij een overwinning. Dit programma heeft mij weer aan het bewegen gezet. Ik voel me daardoor echt een stuk fitter.” Als arts kent de deelneemster de gevaren van overgewicht als geen ander en weet ze hoe je dat kunt voorkomen. “Maar als arts kan ik ook veel beter voor anderen zorgen dan voor mijzelf. Ik kan veel excuses bedenken om mijn agenda vol te plannen zonder een uurtje tijd vrij te maken voor mezelf. Met dit programma is dat echter hartstikke leuk!”

Big Aqua duurt twaalf weken en wordt verzorgd in samenwerking met leefstijlcoach Anouk Kroone. Het programma is voor zowel dames als heren toegankelijk en bestaat uit een intensieve en preventieve cursus waarbij het aanleren van gezonde eetgewoonten en op een verantwoorde wijze zelfstandig alleen leren sporten voorop staan. Dit met het doel overgewicht te voorkomen en verminderen. Gedurende twaalf weken worden de deelnemers intensief begeleid op het gebied van bewegen en gezonde voeding, zowel individueel als in groepsverband, in het water en ‘op het land’. “In het water kan je veel makkelijker bewegen, ook als je 15 kilo zwaarder bent,” vertelt een deelneemster. “En je bent echt niet de enige die zich aan het begin niet zo op z’n gemak voelt in het zwembad.”

“Vanaf een bepaald gewicht voel ik mij ongemakkelijk, dat wordt een stuk minder als mijn gewicht lager is. Gewichtsverlies is voor mij echter een nummertje. Met elk dieet val ik ook wel af. Ik voel me daar alleen niet beter of fitter door, en terugvallend in het oude eetpatroon zitten de kilo’s er ook zo weer aan. Juist dat beter voelen, daar zit het hem in. Na het programma 12 weken te volgen is mijn bloeddruk veel beter geworden en zijn de risico’s op nare ziektes duidelijk verminderd.”

“Het gemiddelde gewichtsverlies heb ik gehaald zonder mezelf op een streng dieet te zetten: het aangeleerde eetpatroon is goed vol te houden. En ik kan nu weer het deel van mijn kledingkast aanspreken wat ik al in geen tijden gebruikt heb. Mijn motivatie? Ik heb weleens gezegd: ‘ik voel me net een zak aardappelen’, dat gevoel daar wilde ik vanaf. Dat is zeker gelukt! Door dit programma krijg ik weer meer uithoudingsvermogen. Ik kan nu een duin op klimmen zonder dat ik halverwege hoef te stoppen. Ik heb de sessies met Anouk voortgezet en blijf ook zeker sporten. Zowel in de Hoornse Vaart als ook op andere locaties. Door een gezondere levensstijl behoudt het programma zijn effect.”