Contact   |   Volg ons TwitterFacebookInstagram
Volg ons TwitterFacebookInstagram

Zwem- en leefstijlprogramma ‘Big Aqua’: Een overwinning op mezelf!

In de herfst van 2015 startte het beweeg- en leefstijlprogramma Big Aqua in zwembad Hoornse Vaart in Alkmaar. Inmiddels hebben de deelnemers het programma met veel succes afgesloten. De heer en mevrouw De Leeuw uit Alkmaar kunnen hierover meepraten.

“Ik heb al meerdere keren geprobeerd om te lijnen, zelfs via de Obesitas kliniek. Dat bracht me in 25 weken 2 kilogram op. Tussen de lijnpogingen door had ik altijd last van het jo-jo effect. Zwemmen is wel een beetje mijn ding en toen ik over de informatie bijeenkomst las wilde ik heen,” begint mevrouw De Leeuw haar verhaal. Zij nodigde haar man uit zodat hij wist wat ze van plan was en waar ze over sprak.

Meneer De Leeuw: “Het was voor mij ook niet verkeerd. Ik werk in ploegendienst, ben de oudste van de ploeg en merkte dat ik niet meer mee kon komen met de jeugd. Ik dacht: dat ga ik niet trekken en dan kom ik in de WAO als het tegenzit. Ik wil wel graag leuke dingen blijven doen als ik met pensioen kan en daar was echt een gezondere leefstijl voor nodig. Big Aqua is een laagdrempelig programma en als we samen zouden gaan konden we elkaar ook motiveren.” En dus zijn ze samen gestart.

De start
Big Aqua bestaat uit een intensieve en preventieve cursus en wordt verzorgd in samenwerking met vitaliteitscoach Anouk Kroone. Het aanleren van gezonde eetgewoonten en op een verantwoorde wijze zelfstandig leren sporten voorop staan. Gedurende twaalf weken worden de deelnemers intensief begeleid op het gebied van bewegen en gezonde voeding, zowel individueel als in groepsverband, in het water en ‘op het land’.

“De eerste week dacht ik: ik doe wel mee, maar na die 12 weken stop ik écht want bewegen neemt veel tijd in beslag. Als ik om 9 uur ‘s avonds moest zwemmen, zag ik daar in de ochtend al als een berg tegenop. Na het zwemmen had ik wél een lekker gevoel, het gevoel van een overwinning. Op het land ben ik echt niets, maar in het water lukt het!”

Stimulans
Meneer en mevrouw De Leeuw hebben met elkaar een afspraak gemaakt: “We zijn 1,5 jaar geleden getrouwd en hebben elkaar 30 jaar beloofd.” En die 30 jaar willen ze ook samen gaan halen! Het echtpaar heeft hierdoor veel steun aan elkaar. “Als je niets doet roep je onheil op je af. Kwaaltjes gerelateerd aan de kilo’s. We wilden de risico’s op diabetes of andere nare ziektes voor zijn.”

Het advies is drie tot vier keer per week zwemmen. Daarbij zijn er diverse mogelijkheden op verschillende tijden. “Iedere keer zag ook ik de wijzer van de weegschaal steeds iets naar beneden gaan. Dat stimuleert.”

Mevrouw De Leeuw is enthousiast: “Mijn conditie gaat vooruit. Ik kan dingen beter. Het is ook niet alleen gewoon baantjes zwemmen, maar we doen allemaal opdrachten.” Het motto tijdens het zwemmen is altijd ‘Proberen, niet forceren’. “Soms denk ik wanneer een oefening uitgelegd wordt ‘pffff, dat red ik nooit’! Maar als ik dan bij het laatste stukje ben en het lukt me toch denk ik echt YEAH! Dan juich in mezelf. En soms ook gewoon lekker
overluid! Een overwinning op mezelf!”

Voedingsadvies
Vitaliteitscoach Anouk Kroone begeleidt de deelnemers. Zij vormt voor menig deelnemer een stok achter de deur. Anouk meet de centimeters en de kilo’s maar geeft vooral ook adviezen en motiveert. “Zo gaan we bijvoorbeeld graag naar het strand en doen wij daar koffie met een lekkere appelpunt. Anouk adviseerde om zeker lekker naar het strand te gaan, maar dan op een ander tijdstip zodat we in plaats van gebak voor een gezonde lunch kunnen kiezen,” vertelt meneer De Leeuw. “Geen alcohol meer drinken en tussen de middag warm eten zijn twee dingen die mij heel erg hebben geholpen.” “Het is een wisselwerking. Als je eens een keertje iets eet dat je niet mag hebben, dan ben je extra gemotiveerd om daarna weer te gaan zwemmen,” vult zijn vrouw aan.

Mevrouw De Leeuw bekent: “Ik ben een echte emotie-eter, maar nu denk ik bij mezelf: eet ik omdat ik honger heb of eet ik vanwege een emotie of uit gewoonte?” Bij een van de mails over een week menu stond halverwege het programma ‘de eerste deelnemer uit de groep is 10 kilo afgevallen!’. “Tja,” zegt mevrouw De Leeuw, “dat was ik!”

Resultaten
Inmiddels is het stel samen 28 kilo afgevallen. Mevrouw De Leeuw voelt zich sterker nu het resultaat zichtbaar maar ook merkbaar wordt. “Voor mij is de hoofdmoot het bewegen in het water. Wandelen is voor mij te zwaar, in het water heb ik dat niet. In het water voel ik me ook echt wat op sportief gebied. Het moeilijkste moment is wanneer je uit het water komt en jezelf het trapje op moet hijsen. Dan voel je de overtollige kilo’s weer… ”

Het programma is beëindigd maar ze heeft zich aangemeld voor het vervolg. Bij het zwemmen maar ook voor begeleiding door vitaliteitscoach Anouk. “We zijn van zorgverzekering geswitcht zodat het nu vergoed wordt.“ Ook meneer De Leeuw merkt duidelijk verschil. “Ik zat mezelf in de weg maar nu kan ik weer gewoon mijn veters vastmaken. Ik stop met het coachingsprogramma maar blijf het sporten echt heel leuk vinden.” “Ik ook,” valt zijn vrouw hem bij. “Ik ben op sportief gebied geen Dafne Schippers, maar ik heb nu weer het gevoel dat ik mee tel. En ik red het ook!”